Over ons

De St. Antoniusschool geeft onderwijs vanuit een katholieke levenshouding met de daarbij behorende waarden en normen. Zowel katholieke als niet- katholieke kinderen zijn van harte welkom. We besteden veel tijd aan de katholieke feesten. We houden van feesten, maar bespreken ook de diepere betekenis van die feesten. Kinderen maken ook kennis met andere geloven en culturen zonder oordeel of veroordeel. Door het jaar heen hebben we op school ook vieringen met alle kinderen. Dat zorgt voor een gemeenschapsgevoel waar we erg aan hechten. Met de methode " Hemel en Aarde" geven we inhoud aan onze identiteit. We zorgen zo voor een overdracht van tradities en cultuur met het katholieke geloof als basis. Kinderen hebben hier hun verdere leven baat bij.
Kljk hier voor meer informatie over Hemel en aarde
        ​

​​​​​​

Onderwerpen jaargang 2016-2017

VRAAG – herfst 2016

 

De schooldag hangt van vragen aan elkaar. Wie niets te vragen heeft, leert niet veel. Maar aan de andere kant is het ook fijn als niemand meer iets te vragen heeft, want dan is alles duidelijk en kunnen we lekker aan het werk. In deze lessen ontdekken we dat er altijd iets te vragen overblijft, en dat is maar goed ook. Wie iets vraagt, kan iets nieuws ontdekken. Wie zichzelf belangrijke vragen blijft stellen, vindt niet altijd antwoorden, maar wordt wel wijzer. Een serie lessen voor nieuwsgierige mensen.

GOUD – Kerstmis 2016

 

Goud is het meest kostbare op aarde. Het staat voor het beste, voor het hoogste en meest waardevolle wat je kunt bedenken. Denk aan gouden medailles, aan mensen met een hart van goud of aan sprookjesachtige schatten van kisten vol gouden munten die door piraten verstopt of juist gevonden worden. En ook heilige voorwerpen en beelden zijn vaak van goud, zoals de Ark of beelden van de Boeddha. Maar goud heeft ook een schaduwkant: het kan mensen verleiden, verblinden en het slechtste in hen naar boven halen…

STEM – winter 2017

 

Als je voor het eerst een opname hoort van je eigen stem, kun je bijna niet geloven dat je echt zo klinkt. ‘Binnendoor’ hoor je je eigen stem heel anders. Toch uit je in je stem de gevoelens en gedachten die je het meest eigen zijn. En door te zingen of te lezen kun je met je stem anderen in een stemming brengen. Met je stem ben je aanwezig. Het is niet voor niets dat God vaak aanwezig is als een stem die je hoort. Ook je eigen geweten klinkt vaak als een stemmetje dat je van binnen toespreekt. Een nummer vol klanken, zang en spelen met stemmen.

VIS – Pasen 2017

 

De magische, verstilde onderwaterwereld van vissen spreekt voor bijna iedereen tot de verbeelding. In veel culturen en levensbeschouwingen nemen vissen een bijzondere plaats in. Denk aan de muziek van walvis- en dolfijnengeluiden die je op cd, op YouTube of in de appstore kunt vinden. Of aan de aquaria die in vrijwel elk Chinees restaurant geluk brengen. In de verhalen over Jezus speelt de symboliek rond vissen een belangrijke rol. Hij en zijn volgelingen waren vissers, en in veel verhalen komt dat terug.

GROEI – zomer 2017

 

Alles wordt anders als je groeit. Je mag meer, je kunt meer. De wereld ziet er anders uit. Ineens lijken kinderen uit groep 2 heel klein – ben je echt zó klein geweest? Bij groei hoort proberen en mislukken, horen rituelen die overgang markeren, zoals de Eerste Communie. Maar pas goed op wat je laat groeien en sterker maakt. Woede, jaloezie, ijdelheid… De wereld wordt niet mooier als die boven je hoofd groeien. Alles wat je aandacht geeft groeit, zeggen ze. Bedenk dan goed wat je aandacht geeft, en waarin je groot wilt worden.